Museumobjecten Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM)
 → 
 →  [Objectnummer 0667]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Objectnummer : 0667
 
Objecttitel : Model Hubble Space Telescope
Schaal : 1:6
Land van origineel : USA
Datum model/object :
Beschrijving : Dit is een model (uiterlijk) van de Hubble Space Telescope, HST, Deze NASA-satelliet heeft een telescoop met een diameter van 2,4 m, en 5 instrumenten voor waarnemingen in diverse golflengtegebieden.
ESA heeft satellietonderdelen en twee van de oorspronkelijke instrumenten bijgedragen.
De HST is ontworpen om met de Spaceshuttle te worden gelanceerd en door astronauten vanuit de Spaceshuttle te worden onderhouden. Dus met luiken, bevestigingen, stekkers e.d. die met astronauthandschoenen aan konden worden gehanteerd voor reparatie of vervanging van onderdelen.
Na de lancering van de HST in 1990 bleek de telescoop door een fout bij het slijpen van de hoofdspiegel onscherpe beelden te geven. Dit kon bij de eerste “servicebeurt” in 1992 met plaatsing van speciaal geslepen correctie-optiek worden gecorrigeerd. (Het ontwerp hiervan is geleverd door een Nederlandse astronoom, Murk Bottema.) Vanaf dat tijdstip heeft de Hubble baanbrekende bijdragen geleverd aan de astronomie.
HST heeft intussen nog 4 maal een servicebeurt gehad en is bij elke beurt verder verbeterd, de 5e en laatste beurt vond plaats in mei 2009. De satelliet is weer als nieuw en beter en nauwkeuriger dan oorspronkelijk, met nieuwe instrumenten, zonnepanelen, batterijen, standregel-gyroscopen en computers, en wordt verwacht nog zeker 5 jaar mee te kunnen.
De hier geprojecteerde beelden geven wat meer informatie over de satelliet en een indruk van de diverse ruimtestructuren die de HST heeft waargenomen.
 
Collectie : Objecten
Objectnaam : Hubble Space Telescope
Objectcategorie : Modellen
Trefwoord object : Satelliet
Materiaal : Hout
Afmetingen : L=180cm, B=7040cm, H=7040cm
Toepassing : Astronomie
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande object?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 29 maart 2023